Cestoviny sú vyrábané z múky, vody prípadne aj vajec. Nekysnuté cesto sa rozvaľká do požadovaného tvaru a následne sa usuši. Exisuje až niekoľko 100 druhov tvaru cestovín. Od bežných ako sú rezance, špagety, penne, mušličky, kolienka, fliačiky ... až po detské milé tvary ako kvetinky, dinosarury, lokomotívy a morské živočíchy. Výber je naozaj pestrý.
Celozrnné cestoviny sú vhodnou voľbou pri výbere cestovín a to vďaka vyšiemu obsahuj vlákniny a proteínu. Vyššie množstvno vlákniny a sacharidov poskytne dlhotrvajúci pocit sýtosti. Celozrnné cestovniny je vhodné doplniť kvalitnou bielkovinou, preto sa skvele hodia k pokrmom z mäsa. Výborne chutia v kombinácií s grilovanou zeleninou a rybami. Pri kúpe celozrnnch cestovín sú ideálnou voľbou s označením 100% celozrnné cestoviny. V niektorých prípadoch totiž môže produkt obsahovať len niekoľko percent celozrnnej múky.
Bezlepkové cestoviny. V dnešnej dobe je naozaj veľmi široká ponuka bezlepkových cestovín. Od tradičných rýžových, kukuričných, pohánkových, až po cestoviny ktoré sú pripravené z rôznych prirodzene bezlepkových zmesí. Záleží už len na chuti. Napríklad rýžové cestovny majú výhodu neutrálnej a jemnej chuti ktorá sa hodí k akémukoľvek jedlu. Či už si ich pripravíte so zeleninou, alebo do polievky vynikajúco chutia aj na sladko. Kukuričné cestoviny majú vynikajúcu a jemnú chuť kukurice ktorá sa hodí najmä k omáčkam a zeleninovým jedlám. Ak siahnete po pohánkový cestovinách, doprajete svojmu organizmu zdraviu prospešné látky ako sú draslík, fosfor, železo, horčík, vápnik, zinok a vitamín B. Pohánka má svoju špecifickú jemne orieškovú chuť.
Proteínové cestoviny sú vyrábané predovšetkým zo strukovín a tým sú aj prirodzene bezlepkové, ako sú rôzne druhy fazuľe, sóje a v neposlednej rade z quinoi. Vďaka hlavnej zložke týchto cestovín si môžete zabezpečiť prísun bielkovín. Ich hlavným benefitom ako sme už spomínali je vysoký obsah proteínu až 45% a nížší obsah sacharidov približne 40 g na 100 g. Každá z týchto cestovín má svoju vynimočnú a špecifickú chuť a tým si môžu ozvlášniť jedálniček nielen športovci.
Samostatnú kategóriu cestovín dopĺňa kuskus a bulgur.
Cestoviny
Mie rezance vaječné bio 250g ALB
Ovsené bezlepkové cestoviny fusilli bio 250g Alnavit
Špagety z emmer pšenice bio 500g Rapunzel
Cestoviny tarhoňa 200g Cornito
Cestoviny kolienka 200g Cornito
Cestoviny rezance tenké 200g Cornito
Cestoviny mušličky 200g Cornito
Cestoviny rezance široké 200g Cornito
Špirály z červenej šošovice bio 250g Biomila
Cestoviny špirály 200g Cornito
Anellini bezlepkové cestoviny do polievky 250g Schär
Cestoviny fusilli bezlepkové cícerové bio 250g ALB
Cestoviny farebné špirály 200g Cornito
Špaldové vretená bio 400g Probio
Jačmenné celozrnné rezance bio 400g Probio
Tortellini s ricottou bio 250g D Angelo
Cestoviny fusilli bezlepkové ovsené bio 250g ALB
Ryžové rezance 3mm bezlepkové cestoviny 240g Lucka
Cestoviny fusilli bezlepkové pohánkové bio 250g ALB
Cestoviny fusilli bezlepkové kukurično-ryžové bio 250g ALB
Penne cestoviny PKU 400g Bezgluten
Cestoviny mini lasagne bez lepku 500g Seitz
Cestoviny Tagliatelle vaječné čerstvé chladené bio 250g BioVerde
Mohlo by sa zdať, že ide o Taliansky výmysel, no nie je tomu celkom tak. Prvé zmienky o cestovinách pochádzajú zo starovekého Grécka, kde koláčové cesto usušili na slnku, natrhali na kúsky a uvarili vo vode. Rimania však tento nápad zdokonalili, a to tým, že cesto nakrájali na rovnaké pásiky a dali mu názov laganon.
Dnes už poznáme nespočetne veľa druhov cestovín, či už hovoríme o tvare, zložení, alebo spôsobe prípravy. U nás v Biolande nájdete široký výber, či už ste celiatik, športovec, alebo vegán. Celozrnné Špaldové, semolinové, pohánkové, ryžové, kukuričné, ktoré sú bohaté na hodnotné sacharidy, z rôznych druhov strukovín, či semien, ktoré zasa obsahujú značný podiel bielkovín. Neviete čo na ne? U nás nájdete rôzne pestá, omáčky, zeleninu...Pri cestovinách sa fantázii medze nekladú!
Prečo sú lepšie celozrnné cestoviny?
Klasické cestoviny obsahujú minimum živín a navyše po nich rýchlo vyhladneme. Celozrnné cestoviny sú vyrobené z celých zŕn, čiže zo všetkých jeho častí. Preto je v nich mnoho prospešných látok. Cestoviny z celých zŕn obsahujú veľa vlákniny, ktorá pomáha udržať pocit sýtosti a zároveň prospieva tráviacemu traktu. Je prevenciou zápchy, ktorá v súčasnosti trápi veľkú časť populácie. Konzumácia celozrnných cestovín znižuje riziko cukrovky, kardiovaskulárnych ochorení i rakoviny.
Bezlepkové cestoviny
Ako? Veľmi jednoducho! Na výrobu takýchto cestovín bývajú použité napríklad rôzne semená - sezamové, ľanové, tekvicové, makové. Taktiež strukoviny ako fazuľa, sója, cícer, mungo fazuľa, či žltá šošovica. Ďalšou možnosťou sú cestoviny z rôznych obilnín, či už z ryže, pohánky alebo kukurice. Tieto cestoviny sú vhodné najmä pre celiatikov, pretože neobsahujú lepok, pre športovcov vďaka vyššiemu obsahu bielkovín, a väčšina z nich aj pre vegánov, takže si vyberie naozaj každý!