Fantastický vegánsky wellington na netradičný spôsob od Ivy z instagramového profilu ivka_veggierecipes.
Potrebujeme:
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 cibuľka (nadrobno nakrájaná)
- 150 g nakrájaných húb
- 1 väčšia nastrúhaná mrkva
- 400g zelenej šošovice (namočená na min. 2 hodiny, prepláchnutá, scedená)
- 2 PL sójovej omáčky Tamari
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL francúzskej horčice
- 2 PL drvených paradajok bio Rapunzel
- 60g orechov
- 50g múčky z ovsených vločiek
- sušený tymián
- sušený rozmarín
- čierne mleté korenie
- morská soľ
- vegan lístkové cesto
- olivový olej
- rastlinné mlieko
Postup:
Vo väčšej panvici si na miernom ohni orestujeme cibuľu. Po cca 5 minútach pridáme cesnak a restujeme ďalšie 2 minúty. Následne pridáme huby a varíme 5 minút. Potom pridáme nastrúhanú mrkvu, prepláchnutú šošovicu, Tamari, citrónovú šťavu, drvené paradajky, horčicu, vlašské orechy, tymian a rozmarín. Všetko dôkladne premiešame a varíme ďalších cca 10 minút. Potom odstavíme z ohňa, pridáme múku a premiešame. Na záver dochutíme soľou a korením a zmes trošku vidličkou roztlačíme. Lístkové cesto si rozprestrieme. Zo zmesi spravíme pomocou potravinovej fólie roládu. Veľkosť a tvar prispôsobíme lístkovému cestu, keďže budeme rezať menšie pásiky a prekladať cez seba. Vytvorenú roládu umiestnime do stredu cesta a po oboch stranách nožíkom narežeme menšie pásiky. Po oboch stranách rovnako oproti sebe. Následne prekladáme z jednej strany na druhú a vytvárame navrchu mriežku. Dôkladne, ale zároveň jemne popritláčame aj na vrchu aj po bokoch. Konce zdvihneme a vytvarujeme tak, aby sme dôkladne uzatvorili cesto a nemali nikde dieru. Zbytkové pásy odrežeme. Pred vložením do rúry ešte potrieme olejom zmiešaným s rastlinným mliekom, preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme cca 30 minút pri teplote 220C/200C.
Prajeme dobrú chuť! |