Perníková bábovka od Lukáša Granca z instagramového profilu lukygranec.
Potrebujeme:
- 2 2/3 hrnčeka hladkej špaldovej múky
- 3 čl perníkového korenia
- 1 čl vanilkového cukru
- 1 čl soli
- 2 čl prášku do pečiva
- 1 hrnček kryšt. cukru
- 2/3 hrnčeka hnedého cukru
- 225g zmäknutého masla
- 4 väčšie vajíčka
- 1 1/4 hrnčeka mlieka
- Olej v spreji a múka na vymastenie formy
- Práškový cukor na poprášenie bábovky ale cukrová poleva.
Postup:
- Rúru predhrejeme na 160°C.
- Formu vymastíme olejom a vysypeme múkou.
- Do misky preosejeme múku s perníkovým korením a práškom do pečiva a odložíme na neskôr.
- Vo veľkej miske mixérom vymiešame kryštálový cukor, hnedý cukor a zmäknuté maslo - miešame 3 minuty, kým nám nevznikne svetlá a nadýchana hmota.
- Postupne po jednom vmiešavame vajíčka.
- Striedavo pridávame zmes múky a mlieko.
- Cesto vylejeme do predpripravenej formy.
- Pečieme približne 60-65 minút - kým špáratko, ktoré zapichneme do stredu, nevytiahneme čisté.
- Bábovku necháme 10 minút vo forme vychladnúť. Následne na formu priložíme tanier a obrátime.
- Vychladnutú bábovku posypeme cukrom alebo ozdobíme cukrovou polevou.
Prajeme dobrú chuť! |