Úvod > Vianočné recepty > Pekanový koláč
 

Pekanový koláč

Pekanový koláč

Pekanový koláč od Júlie z instagramového profilu ked_zdravie_chuti.

Potrebujeme:

základ:

  • 250g múky (použila som bezlepkovú, ale špaldová sa tiež hodí)
  • 140g zmäknutého masla
  • štipka soli

plnka:

  • 200-250g datlí bez kôstky (závisí od veľkosti. Namočiť do vody aspoň na 20 min. aby sa dobre mixovali)
  • 120-150 ml vody
  • 2pl mandľového masla
  • 2pl tekutého sladidla (môžete vynechať, nakoľko datle sú dosť sladké. Ak sa vám však bude žiadať, vhodný je sirup z koreňa čakanky alebo datľový sirup)

zdobenie:

  • 50g pekanových orechov

Postup:

1) Rúru si predhrejeme na 180C a pripravíme si formu na tart koláč o priemere 26cm.
2) Boky formy trošku vymastíme olivovým olejom.
3) V mise zmiešame všetky ingrediencie na základ.  Rukou cesto natlačíme na dno a okraje tartovej formy (cesto sa môže trošku trošiť, je to však v poriadku).
4) Cesto dáme zapiecť na 15 minút do vyhriatej trúby. Okraje by mali byť jemne pripečené.
5) Medzitým ako sa pečie základ si pripravíme plnku. 
Vodu z namočených datlí scedíme a ďatle dáme do mixéra spolu so 120 ml vody. Postupne pridáme 2 pl mandľového masla. Cesto na plnku by malo byť hladké a malo by sa dobre rozotierať. Preto ak sa bude žiadať, pridajte viac vody. Ochutnajte to a v prípade potreby doslaďte tekutým sladidlom. 
6) Vrch ozdobte pekanovými orechami.
7) Celý koláč dajte po vychladnutí do chladničky na pár hodín, odporúčam 3 až 5 hod. Podávajte samostatne, alebo s kopčekom obľúbenej zmrzliny.

Poznámka:
Tento koláč som skúšala aj s ďatľovou pastou. Použiť som však musela vyššiu gramáž a teda 300g. Tiež odporúčam pred mixovaním pastu nakrájať na menšie kúsky, aby to mixér zvládol. 

 

Prajeme dobrú chuť!

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Plná (Desktop) verzia