Pekanový koláč od Júlie z instagramového profilu ked_zdravie_chuti.
Potrebujeme:
základ:
- 250g múky (použila som bezlepkovú, ale špaldová sa tiež hodí)
- 140g zmäknutého masla
- štipka soli
plnka:
- 200-250g datlí bez kôstky (závisí od veľkosti. Namočiť do vody aspoň na 20 min. aby sa dobre mixovali)
- 120-150 ml vody
- 2pl mandľového masla
- 2pl tekutého sladidla (môžete vynechať, nakoľko datle sú dosť sladké. Ak sa vám však bude žiadať, vhodný je sirup z koreňa čakanky alebo datľový sirup)
zdobenie:
Postup:
1) Rúru si predhrejeme na 180C a pripravíme si formu na tart koláč o priemere 26cm. 2) Boky formy trošku vymastíme olivovým olejom. 3) V mise zmiešame všetky ingrediencie na základ. Rukou cesto natlačíme na dno a okraje tartovej formy (cesto sa môže trošku trošiť, je to však v poriadku). 4) Cesto dáme zapiecť na 15 minút do vyhriatej trúby. Okraje by mali byť jemne pripečené. 5) Medzitým ako sa pečie základ si pripravíme plnku. Vodu z namočených datlí scedíme a ďatle dáme do mixéra spolu so 120 ml vody. Postupne pridáme 2 pl mandľového masla. Cesto na plnku by malo byť hladké a malo by sa dobre rozotierať. Preto ak sa bude žiadať, pridajte viac vody. Ochutnajte to a v prípade potreby doslaďte tekutým sladidlom. 6) Vrch ozdobte pekanovými orechami. 7) Celý koláč dajte po vychladnutí do chladničky na pár hodín, odporúčam 3 až 5 hod. Podávajte samostatne, alebo s kopčekom obľúbenej zmrzliny.
Poznámka: Tento koláč som skúšala aj s ďatľovou pastou. Použiť som však musela vyššiu gramáž a teda 300g. Tiež odporúčam pred mixovaním pastu nakrájať na menšie kúsky, aby to mixér zvládol.
Prajeme dobrú chuť! |