Hovädzie stehno bio 1kg Važec
14,89 € s DPH
Informácie o cene
Cena je uvedená za 1kg, výsledná cena sa môže mierne líšiť v závislosti od aktuálnej veľkosti porcie.
Využitie hovädzieho stehna v kuchyni
Mäso je veľmi univerzálne, vhodné na gulš, pečenie, dusenie, steaky, a rolády. Hovädzie stehno býva zväčša suché, nie mastné.
Krajina pôvodu
Slovenská republika
Prečo je mäso z ekofarmy Važec výnimočné?
Poloha medzi Tatranským národným parkom a Národným parkom Nízke Tatry farmu Važec priam predurčuje na ekologické hospodárenie v súlade s prírodou. To, že sa nachádza aj v chránených územiach, pre farmárov znamená hospodárenie v duchu environmentálnej udržateľnosti.
Strava a pohyb
Ekologické hospodárstvo vyzerá v praxi ako prirodzený kolobeh – zvieratá sa pasú na čistých horských pasienkoch, prikrmované sú krmivom dopestovaným na vlastných lúkach a poliach, majú dostatok pohybu a sú spokojné. Ak chcete dosiahnuť BIO kvalitu mäsa, všetko začína už pri kŕmení. Strava zvierat má na ňu vplyv. Na farme vo Važci sa na výživu zvierat spotrebuje celá rastlinná produkcia z pasienkov. Keď sa zvieratá pasú vonku, od apríla do novembra, stačí im to. Keď sú v maštali, dostávajú kvalitné seno a jadrové krmivo. Dôležitý je aj pohyb, pretože keď sval, z ktorého sa tvorí mäso, nepracuje a je stuhnutý, ukáže sa to aj na kvalite mäsa, na jeho chuti a jemnosti.
Bezstresová porážka
Treba byť úprimní, samotné zabíjanie je pre zviera stres. Ale aby sa to prejavilo na mäse čo najmenej a dalo sa označovať ako BIO, dá sa tomu predísť viacerými spôsobmi – hlavné je udržať zviera pokojné. Samotná preprava, predporážkové ustajnenie, prípadne súboje zvierat, to všetko je pre zviera stresujúce. Snahou mäsiarov na ekofarme Važec je tento stres obmedziť a dosiahnuť tak BIO kvalitu mäsa. Zvieratá sa u na farme neprepravujú, pomaly sa odvedú na miesto porážky a pred zabitím im dajú čas na upokojenie a odpočinok. Zmeny v svalovine, ktoré sa potom prejavia na kvalite mäsa, začínajú totiž prebiehať už v okamihu porážky – ak je zviera psychicky aj fyzicky zaťažené a vyčerpané, prejaví sa na to na krehkosti, kvalite, aj chuti mäsa. Ak sa to však podcení, vzniká tzv. DFD (dark, firm, dry – tmavé, tuhé a suché) mäso, ktoré má viaceré technologické odchýlky a vysoké pH, nedochádza teda prirodzene k procesu zrenia. Neprejde okyslením všetkých vláken a skôr sa kazí.
Eko farma Važec
Farma Važec, ktorá sa nachádza vo Važeckom chotári, píše svoju novodobú ekologickú históriu od roku 2005, hoci pôvodné družstvo vzniklo už v roku 1960. Obhospodaruje 1 550 hektárov trvalo trávnych porastov a 470 hektárov ornej pôdy. Nachádza sa prevažne v nadmorskej výške priemerne 1 000 m n.m., čo vyhovuje viac živočíšnej výrobe, a tak sa pod Tatrami sústreďujú najmä na chov hovädzieho dobytka a oviec. Z nich vyrábajú produkty z kravského a ovčieho mlieka (syry, bryndza, žinčica, oštiepky, parenice, nite, jogurty) a špecializujú sa tiež na spracovanie a zrenie hovädzieho mäsa.